Bichobola-creativo in ILoveStyle.be

Bichobola triggert me. Hoe klinkt Bichobola vraag me ik af als je het uitspreekt. Spaans is de moedertaal van dit woord. Spanje (Valencia) is de uitvalsbasis van het concept Bichobola-creativo en haar ontwerpers, hedendaagse kunstenaars Davy Bytrap en Mercedes Mollá.

De kunstwerken (lichtsculpturen, sculpturen, tekeningen en schilderijen) doen me denken aan de structuur van DNA, weliswaar met een (atypische) afwijking. Niets is perfect. De vergelijking is nagenoeg niet zo gek.

Davy en Mercedes vertrekken vanuit hun interesse voor natuurlijke vormen en ongebruikte voorwerpen. Doorheen de bewuste zoektocht naar (bestaande) vormen uit hun natuurlijke en stedelijke omgeving, die ze op hun beurt uitvergroten met nieuwe materialen in hedendaagse objectcreatiescreëren ze een samensmelting van het verleden en het heden.

De individuele kunstwerken voelen vreemd aan, maar toch vertrouwelijk, erkentelijk. Je zag ze al ergens, ….een tak van een boom of toch niet. De extra dimensie van wat ooit geweest is, is voelbaar. Het werk nodigt uit door de bizarre looks. Je wil dichter kijken. Aanraken mag allicht niet.

Wat fijn is, is dat Davy en Mercedes je binnenkort (voorjaar 2013) uitnodigen om deel te nemen aan een Bichobola-ervaring voor een voordelige prijs. Een creatieve vakantie waar je in de adembenemende natuurlijke omgeving van Serranía del Turía doorheen het delen van fantasievolle ideeën met een achttal personen dichter tot jezelf komt of wie weet, juist boven jezelf uitstijgt.

Zij, Davy en Mercedes gaan ervan uit dat iedereen creatief is. Je hoeft geen master in kunsten te zijn. Je bezit namelijk de mogelijkheid om in jezelf te keren (bola → alles vervat in een ‘bolleke’) en alles uit je te laten stralen (biche → laat het ‘beestje’ uit). Zelfkennis en -ontwikkeling staan centraal.

Apropos Bichobola betekent in het Nederlands “pissebed”. Een klein prehistorische beestje dat zich schuil houdt onder stenen en vochtige plekken. Ze rolt zich op wanneer ze angstig is. Zij voedt zich met alles wat overbijft, die dingen die bij andere soorten weinig of geen interesse meer opwekt.

Bichobola-creativo? Goed gevonden, me dunkt.

http://blog.ilovestyle.be/author/maaike/